Lam vindaloo

Denne nydelige retten smakte jeg første gang hos min søster Kristin. Hun hadde fått oppskriften fra sin svigerinne. Dette er opprinnelig en svært sterk rett, men hvis du ikke ønsker full styrke, kan du redusere mengden med kajennepepper (for eksempel til det halve, noe jeg har gjort). Selv om du stort sett kan kjøpe inn krydder i pulverform, blir det enda bedre når du har hele krydre som du rister og støter til pulver i en morter. Hvis du ikke kjøper ferdig malt kardemomme, så kjøper du grønn kardemomme, tar av skallet og legger frøene i en morter og støt dette til fint pulver.

Kilde:  

 

 

 

Lam vindaloo

Ingredienser

  • 1 kg lammekjøtt (lammebog)
  • 1 dl yoghurt naturell (gjerne gresk eller tyrkisk)
  • 1/2 dl olje (gjerne en nøytral som eksempelvis solsikkeolje)
  • 1 stor løk
  • 12 fedd hvitløk
  • 3 cm fersk ingefær
  • 1 ss tomatpure
  • 1 ss sitronsaft
  • 1/4 ts gurkemeie
  • 2 ts valmuefrø
  • 2 1/2 ts spisskummin
  • 3 ts sennepsfrø
  • 1 1/2 ts malt kanel
  • 2 ts sort pepper
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 2 ts kajennepepper
  • 1 ts korianderfrø
  • 2 ts malt kardemommefrø
  • 4 ss hvitvinseddik
  • 1 1/4 dl vegetabilsk olje (eksempelvis solsikkeolje)
  • 2 dl vann
Forberedelser

  1. Skjær lammekjøttet i ca 3-4 cm store terninger og legg dem i en bolle
  2. Hell over yoghurten og bland godt. La det stå i kjøleskap i 2 timer
  3. Finhakk løken, varm 1 dl olje og legg den finhakkede løken oppi. Stek til løken er gylden. Ta løken ut av stekepannen og legg på tørkepapir slik at oljen renner av
  4. Hakk hvitløk og ingefær i grove biter og ha det oppi en hurtigmikser
  5. Tilsett løken, tomatpurè, sitronsaft og gurkemeie i hurtigmikseren og mos til en jevn pasta. Ha pastaen i en liten bolle og sett tilside
  6. Rist spisskummen, sennepsfrø, korianderfrø og sort pepper i en tørr varm stekepanne til krydderne avgir en god aroma
  7. Putt det du ristet i punkt 6, sammen med kardemommefrø i en morter og støt dette til det blir fint pulver. Ha dette i en bolle og tilsett valmuefrø, kanel, salt, sukker og kajennepepper
  8. Rør dette sammen og bland inn eddik slik at det blir til en pasta. Sett dette tilside

Tilberedning

  1. Varm olje i en stor gryte over middels varme og legg kjøttbitene (stek gjerne i flere etapper) og stek under omrøring til de er brunaktige
  2. Ta kjøttet ut av gryten og legg på et fat eller i en bolle
  3. Hell løk (F3) og hvitløk/ingefær-pastaen (F5) i oljen og stek i ca. 8 minutter
  4. Tilsett lammekjøttet og eventuelle yoghurt rester. Rør godt og stek i ca. 1 minutt
  5. Tilsett krydder/eddik-pastaen (F8) og stek videre under omrøring i 2 minutter. Hell i vannet og la kjøttet koke under lokk til kjøttet er mørt (ca 40-45 minutter)
  6. Serveres sammen med en risrett (eller ordinær basmatiris), agurk-raita, mango chutney og naan brød