Pasta med steinsopp kokt i stekepanne med øl

Pasta med steinsopp kokt i stekepanne med øl

Det sentrale i denne retten er at pastaen kokes i en stekepanne eller vid gryte, med bare litt veske, slik at all smaken fra pastaen og smakstilsetninger beholdes i retten. Dermed benytter du en risotto tilnærming i stedet for vanlig koking av pastaen. Inspirasjonen til denne retten fikk jeg fra spalten til Andreas Viestad (Dagbladet) og ulike varianter av pasta med sopp. I utgangspunktet ble en blanding av tørket steinsopp og sopp som var forvellet benyttet, men du står fritt i valg av sopp. Vi benytter tørket tynn båndspagetti, som for eksempel linguini og pastaen ble kokt inn med øl, veske fra forvellet sopp og litt soppsoya (forsiktig så den ikke blir for salt når vesken i retten skal reduseres). Om du ønsker å benytte hvitvin, eller kraft for å tilsette pastaen smak så er det også mulig. Du kan også bruke bare vann og pepper. Det er viktig at du følger godt med, rører ofte, og smaker deg frem til pastaen blir al dente. Da vil du få en pasta med en kremaktig konsistens av innkokt «pastavann», som smaker helt fortreffelig.

I tillegg tilsatte vi skiver av ytrefilet svin som var stekt i stekeovnen i 150 grader. Har også forsøkt med kyllingbryst, som også stod seg godt til pastaen. Egentlig er det ikke nødvendig for pastaen står seg godt på egenhånd.

Referanse: vinkilden og Per Overrein

 

Pasta med steinsopp kokt i stekepanne med øl

Ingredienser pasta med sopp

  • 4-5 dl steinsopp i skiver, eller en annen skogssopp
  • 3-4 ss soppsoya (husk å passe på saltmengden)
  • 2 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 ss hakket persille
  • 6 ss smør (eller andefett hvis du har det)
  • 2-3 ss revet parmesan eller pecorino (vi blandet parmesan og manchego med hell)
  • 350 gram tørket pasta (for eksempel linguine)
  • 1 boks med godt øl (for eksempel porter)
  • Saften av en halv sitron hvis retten mangler litt syre (smak deg frem)
  • 1/2 ts hele pepper
Forberedelser (F)

  1. Kutt steinsoppen i passende biter (hvis du ikke benytter ferdigkuttet forvellet sopp) og legg i en passende bolle
  2. Finhakk sjalottløk og hvitløk og ha i en liten bolle
  3. Finriv parmesanen (eller en annen ost) og ha i en liten bolle
  4. Hakk persillen og ha i en liten bolle
  5. Rist pepperkornene og grovmal disse i en morter

Tilberedning

  1. Sil ut væsken fra soppen og ta vare på denne (skal benyttes sammen med pastaen)
  2. Varm opp en stekepanne med smøret og ha i soppen sammen med sjalottløk og hvitløk og stek i 10 minutter på svar varme.
  3. Hell dette i en kasserolle og tilsett osten og ristet malt pepper og rør rundt på lav varme. Hvis det blir tørt, ha i litt av væsken fra soppen
  4. Tilsett resten av soppvæsken i stekepannen sammen med ølet og soppsoya (start gjerne med en mindre mengde og smak deg heller frem)
  5. Ha i pastaen og kok denne til al dente (husk at røre ofte og tilsett eventuell mer væske for å unngå tørrkoking)
  6. Bland inn soppblandingen og smak til med sitron eventuelt mer soppsoya
  7. Server på fat, dryss på mer ost hvis du ønsker det og avslutt med hakket persille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *