Gramlinser uten kraft (Sukhi Chana Daal)

Her en en nydelig linserett som egner seg som tilbehør til mange forskjellige retter. Det som gjør denne retten spesielt god er sausen (Tarka).  Her kan det være utfordring med anskaffelse av ingredienser, men de fleste finner du på asiatiske butikker. Hvis du ikke får tak i dyvelsdrek (Hing) så er det ingen krise. Godt blir det likevel. 

Kilde - "Indisk mat på norske fat", Niro Kumra

 

 

 

Sukhi chana daal

Ingredienser

  • 1 ts ghee (eller olje)
  • 1-2 ts salt
  • 1 ts gurkemeie (haldi)
  • 250 gram chana dal gramlinser
  • 7 dl vann

Ingredienser saus (Tarka)

  • 3 ss ghee
  • 1/5 ts dyvelsdrek (hing) (kan sløyfes hvis du ikke får tak i dette)
  • 3 cm kanelstang (dalchini)
  • 2-3 grønne kardemommekapsler (choti elaichi)
  • 3 hele nellik (long)
  • 1 laubærblad (tejpatta)
  • 1 ts spisskummen (jeera)
  • 75 gram løk
  • 1-2 ss tomatpure
  • 3 ss sitronsaft
  • 2 ts sukker
  • 2-3 ss finhakket koriander
Forberedelser

  1. Skrell og skjær løk i tynne strimler og legg i bolle (1)
  2. Bland tomatpure, sitronsaft og sukker i en bolle (2)
  3. Ha i spisskummen (hele) og nellik i en stekepanne og tørrstek til den avgir aroma
  4. Støt spisskummen i en morter
  5. Åpne kardemommekapslene (lettest å presse med flatsiden av en kniv)
  6. Ha i dyvelsdrek, spisskummen, kardemommekapslene, nelliker, laubærblad og kanelstangen i en bolle (3)
  7. Finhakk koriander og ha i en bolle (4)

Tilberedning

  1. Finn frem en passende stor kjele (2-3 liter) og varm ghee
  2. Ha i gurkemeie og salt og la dette frese i ca. ett minutt
  3. Tilsett gramlinser og vann
  4. Kok til linsene er møre 25-30 minutter (pass på at det ikke koker til grøt)
  5. Finn frem en ny liten kjele, varm ghee (3 ss) og tilsett krydderet til tarkaen (F6) og la det frese litt
  6. Tilsett løken (F1) og stek til løken er lysebrun
  7. Ha i tomatpure, sitronsaft og sukker (E2) og bland godt før du tar kjelen av platen. Hvis du ønsker det, så kan du fjerne kanel, kardemommekapslene, laubærbladet og nellikene med et pinnsett
  8. Når linsene er møre, legg i et dørslag og la det renne av
  9. Legg linsene i en bolle og bland inn sausen (7). Spar 2-3 av sausen til pynt på toppen og dryss over koriander (F7)