Timianbraisert lammebog i balsamicosky

Dette var en oppskrift jeg fant i systembolagets "mat og dryck" fra september 2010. Det er en nydelig rett med masse smak.

Det følger selvfølgelig med en del drikketips når dette er hentet fra et blad som utgis av systembolaget. Det kan være stramt og nyansert fra Bordeaux i Frandkrike, eller fruktig og smaksrikt fra Chianti i Italia. Sverger du til hvitvin kan du forsøke fylldig og smaksrik, gjerne fatlagret chardonnay fra New Zealand.

Her er oppskrift til 4 personer.

Timianbraisert lammebog

Ingredienser

  • 800 gram lammebog eller grytekjøtt av lam
  • 3 ss fersk timian
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 ss sukker
  • 1/2 dl balsamico (gjerne en fyldig og god en)
  • 5 dl rødvin
  • 5 dl grønnsakskraft (buljong)
  • 2 ss maizenna
  • 700 gram blandede rotfrukter (gulrøtter, sellerirot, persillerot, søtpotet osv.)
  • 8-10 småløk (eller sjalottløk)
  • 100 gram chevreost
  • 2 tortillalefser
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss finhakket bladpersille
  • 1 pose babyspinat (70 gram)
  • Sitron, saften
  • Salt og pepper
Forberedelser (F)

  1. Vask og tørk lammekjøttet og skjær av eventuelt fett. Du kan velge å kutte kjøttet i biter hvis du ønsker det
  2. Finhakk hvitløken
  3. Krydre kjøttet med salt og pepper og brun det på alle sider i en stekepanne med olivenolje, timian og finhakket hvitløk
  4. Smelt sukker i en gryte eller kjele som tåler å stå i en stekeovn
  5. Tilsett balsamicoen og vinen. La koke ned til halvparten
  6. Legg kjøttet i gryten og tilsett grønnsakskraften i lammepannen. Kok opp pannen og ha i gryten
  7. Skjær rotgrønnsakene i like store biter og bland med olivenolje, salt og pepper i en langpanne. Fordel grønnsakene jevnt utover i pannen.
  8. Rens løken og legg i en bolle
  9. Skjær bort kantene på chevreosten og smuldre over den ene tortillalefsen. Skvett over olivenolje og krydre med finhakket persille og pepper
  10. Legg den andre tortillalefsen oppå  og trykk sammen
  11. Bland babyspinaten med litt olivenolje, sitronsaft, salt og pepper i en bolle

Tilberedening:

Tilberedning

  1. Varm opp ovnen til 200 grader og sett inn gryten/kjelen med kjøttet (F6). La stå til kjøttet blir mørt, gjerne i et par timer. Hvis du ønsker det, så kan du benytte en lengre prosess ved å varme opp ovnen til 150 grader og la stå i ca. 4 timer eller til kjøttet er mørt
  2. Sett gryten/kjelen på en plate, tilsett maizenna blandet med litt vann. Bland godt og smak til med salt og pepper. Hold gryten/kjelen varm
  3. Sett inn rotgrønnsakene (F7) og rist disse i 10 minutter
  4. Tilsett løken (F8) og rist i ytterligere 20 minutter i ovnen (husk at rotgrønnsakene skal ha litt tyggemotstand)
  5. Når rotgrønnsakene er ferdig ristet, ta ut pannen og legg på aluminiumsfolie for å holde disse varm og bland dette sammen med lammekjøttet rett før servering. Du kan eventuelt vente til anretning
  6. Legg tortillalefsene (F9) på stekerist midt i ovnen (du kan eventuelt steke i en grillpanne) og stek til osten er smeltet og tortillaen har fått en fin farge
  7. Skjær tortillaen opp i skiver og server med lammegryten og babyspinaten (F11). Tips anretning: Ha passende mengde med grønnsaker. Deretter har du på lam og saus (fordel gjerne sausen i ytterkanten). Deretter har du på spinaten og til slutt et par/tre skiver med tortillalefser