Pinnekjøtt

Du kan dampe pinnekjøtt på den vanlige måten, med pinner i bånn og koke poteter ved siden av. Hvis du ønsker å sette ekstra piff på retten, så kan du bytte ut pinnene med poteter og dampe pinnekjøttet i en blanding av øl og vann. Røkt eller urøkt pinnekjøtt er også en smakssak. Jeg kjøper hvert år eldhusrøkt pinnekjøtt fra Lundal.

Det er ikke noe fasit på hva slags øl du benytter, men det er greit å bruke et øl som har et godt innslag av bitterhet og er alkoholsterkt.

Kilde - diverse nettsteder

Pinnekjøtt

Ingredienser

  • Røkt eller urøkt pinnekjøtt (beregn minst 400 gram pr. person)
  • Vann og øl (hvis du ønsker det)
  • Mandelpoteter (hvis du bruker dette i stedet for pinner)
Tilberedning

  1. Vann ut pinnekjøttet i kaldt vann (tiden er avhengig av hvor salt kjøttet er (fra 12 til 36 timer). La det stå i romtemperatur
  2. Bytt vann minst en gang
  3. Vask mandelpotetene, men behold skallet på, og legg dem i bunnen av kjelen. Hell over øl (1,5-3 dl) og vann så det nesten dekker potetene
  4. Legg kjøttet lag vis oppå. Kok opp, og la det stå og trekke på lav varme under lokk til kjøttet er mørt og løsner fra beina (3-4 timer)
  5. Hvis du ønsker det, kan du legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille de under et grillelement i stekeovnen i noen minutter
  6. Server med mandelpotetene (hvis du ikke har kokt poteter i tillegg), kålrotstappe, søtpotetpurè og litt av kraften fra pinnekjøttet