Salsa alla Bolognese (Bolognesesaus)

Dette er en velduftende og innholdsrik saus. Den kan lages av både oksekjøtt, kalvekjøtt, svinekjøtt og kylling. Jeg har benyttet en blanding av karbonadedeig og medisterdeig med godt resultat.

Hjemmelaget eggepasta i form av tagliatelle eller fettuccine blir best (se Fersk pastadeig), men du kan også kjøpe fersk eller tørket pasta i dagligvarebutikken. Du kan også bruke denne sausen som basis til en lasagne.

Hvis du ønsker å lage en stor porsjon for å fryse ned, anbefales det vente med å ha i kremfløte og pepper etter at sausen er tatt opp fra fryseren og varmet opp. Det kan også være lurt å ha litt kjøttkraft i reserve for å spe på med.

Referanse: "Den store boken om pasta", Julia Della Croce.

Tacokylling

Ingredienser

  • 30 gram smør
  • 1 ss extra virgin olje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 1 liten selleristilk, finhakket (kan også bruke sellerirot
  • 1 liten gulrot, finhakket
  • 1 ss bladpersille, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket (hvis du ønsker en litt mer spicy utgave
  • 250 gram karbonadedeig
  • 250 gram medisterdeig (eller malt svinekjøtt)
  • 60 gram spekeskinke (her kan du velge selv), finhakket
  • 1/4 ts salt
  • 1,25 dl god tørr hvitvin
  • 3/4 dl melk
  • 1/2 kryddermål revet muskat
  • 4 ss tomatpure
  • 3 dl lys kjøttkraft
  • 1,25 dl kremfløte
  • Nykvernet hvit eller svart pepper etter smak
Forberedelser (F)

  1. Mål opp eller tilbered kjøttkraften (anbefaler at du tar med en desiliter ekstra i tilfelle du trenger mer væske)
  2. Finhakk løk, selleri, gulrot og chili (valgfritt) og legg i en egnet bolle
  3. Finhakk spekeskinken og mål opp karbonadedeig og medisterdeig. Bland alt i en bolle sammen med saltet
  4. Mål opp hvitvin i et desilitermål (legg eventuelt i en bolle)
  5. Mål opp melk og hell i en bolle. Rør inn muskatnøtt
  6. Bland sammen tomatpurèn med 1 dl av kjøttkraften i en bolle

Tilberedning

  1. Smelt smøret sammen med olivenoljen i en stor tykkbunnet kjele (eller dyp stekepanne) på svak varme
  2. Ha i løk, selleri, gulrot og chili (ref. F2) i kjelen og fres under omrøring til grønnsakene er myke, men ikke brune 
  3. Tilsett karbonadedeig, medisterdeig, spekeskinke (ref. F3) og smuldre kjøttet med en tregaffel. Stek svært forsiktig under omrøring til det er lyst og brunt på overflaten
  4. Tilsett vinen (ref. F4) og la sausen småputre til alkoholen har fordampet og væsken begynner å trekke inn i kjøtt og grønnsaker
  5. Ha i melk og muskat (ref. F5) og la sausen småkoke forsiktig i 5 minutter
  6. Rør inn blandingen av tomatpurè og kjøttkraft (ref. F6)
  7. Reduser varmen så snart sausen begynner å koke. Tilsett resten av kraften (2 dl)
  8. Ha lokket delvis over kjelen og la sausen småkoke på svakest mulig varme (rør om av og til) til sausen er tykk og fin (tar ca. 2 timer). Tilsett om nødvendig mer kraft hvis den begynner å bli for tørr
  9. Finhakk bladpersillen
  10. Ta kjelen av platen og rør i kremfløten og bladpersille. Smak til med salt og pepper
  11. Serveres med rykende varm tagliatelle eller fettuccine, godt brød, parmesan og en god tomatsalat. Bon apetit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *