Grønn saus på tomatilloer (Salsa verde)

Dette er en av de vanligste sausene til tacos i Mexico. Utfordringen blir å få tak i tomatillo, men det finnes nettsteder som selger dette. Vet at det også er noen butikker i Oslo som fører varen.

Kilde: Eva Haukeberg Rinker - "Tex-Mex, en kulinarisk opplevelse"

Salsa de guacamole

Ingredienser

  • 1 løk (helst salatløk eller rødløk)
  • 8 tomatillo (ferske eller hermetiserte)
  • 1 grønn jalapeñochili
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 dl grovhakket frisk koriander
  • 1 lime (saften)
  • 1 ts salt
Tilberedning

  1. Forvarm stekeovnen til 220 grader
  2. Skjær løken i båter og legg på panne med bakepapir sammen med hvitløken og jalapeñoen. Hvis du skulle være så heldig å ha fått tak i fersk tomatillo, legg disse i lunkent vann i omtrent 10 minutter og fjern deretter skallet. Hvis du har fersk tomatillo, gå til steg 3. Hvis du har hermetisert, gå til steg 4.
  3. Rist tomatilloen i ovnen sammen med hvitløken, jalapeñoen og løken til tomatilloen er svartflekket i skallet (du kan også riste tomatilloen og resten hver for seg hvis du ønsker det).
  4. Rist  hvitløken, jalapeñoen og løken i stekeovnen til  jalapeñoen får svarte flekker
  5. Støt hvitløk og salt i en molcajete (eller en morter). Du kan også benytte en kjøkkemaskin
  6. Tilsett salatløken, jalapeñochilien, tomatilloene og koriander og støt det hele til en noenlunde jevn konsistens
  7. Smak til med limesaft og eventuelt mer salt