Birria taco

Taco Birria

Min datter Leni fant denne oppskriften på "I am a food blog" (iamafoodblog.com). Her var det mange spennende taco oppskrifter. En av disse var denne. Her bør du ha god tid, helst starte marineringen av kjøttet kvelden i forveien. Hvis du koker i en vanlig støpejernsgryte, må du påregne en koketid på 4-6 timer.

Det som er magisk med denne oppskriften er at du dypper varm fersk tortilla i gryta for deretter fylle denne med godsaker før du hiver tortillaen opp i en tørr stekepanne på middels varme. Som det heter seg på bloggen, så vil dette være point of no return etter at du har satt tenna dine i disse lekre tacoene.

Noen av ingrediensen kan være vanskelig å skaffe, men jeg har blitt fast kunde hos Kaktus (kaktus.no). Der finner du det meste du trenger.

Kilde: I am a foodblog

 

 

Taco Birria

Ingredienser

  • 700 gram oksehøyrygg eller tilsvarende storfekjøtt
  • 450 gram oksemørbrad (kan byttes ut med mer oksehøyrygg)
  • 1 gul løk
  • 1 kanelstang
  • 2 laurbærblader
  • 6 hele nelliker
  • 5 dl Kyllingkraft (nok til at det dekker kjøttblandingen)
  • Cheddar eller annen topping
  • Ferske tortillas (mengden varierer med mengde med fyll, men du kommer langt med mengden i denne oppskriften)
  • Koriander (en neve grovhakket)
  • 1-2 salatløk, finhakket (skal legges i tortillaen sammen med kjøttet, cheddaren og koriander)
  • 1 lime i båter

Ingredienser marinade

  • 3 tørkede guajillo chilier (kaktus.no)
  • 1 boks med chipotle chili i adobo saus (kaktus.no)
  • 0,5 dl hvitvinseddik
  • 1,2 dl hermetiske tomater (finhakket)
  • 5 fedd hvitløk (skrellet)
  • 1 ts tørket oregano (helst meksikansk (kaktus.no))
  • 1/2 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts spisskummin

Forberedelser (F)

  1. Kok opp vann i en passende stor kjele
  2. Fjern kjelen fra platen og legg i guajillo chiliene. La disse ligge i kjelen i minimum 15 minutter (pass på at chiliene er dekket med vann)
  3. Kutt høyrygg og mørbrad i passende biter (eksempelvis 3×3 cm). Krydre kjøttet med salt og pepper og legg i en bolle av plastikk eller glass
  4. Ha i alle marinade ingrediensene i en blender
  5. Når chilien er klar, ta opp en og en, hold dem over vasken i motsatt ende av stilken. Bruk deretter en saks og klipp av stilken slik at alle frøene detter ut
  6. Kutt opp chilen i mindre biter og ha i blenderen
  7. Kjør blenderen inntil marinaden har blitt til en glatt saus
  8. Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer, helst natten over hvis du har god tid

Tilberedning

  1. Finn frem en gryte eller en høytrykkskoker
  2. Finhakk den gule løken
  3. Sett på medium varme og tilsett 2 ss solsikkeolje i gryten eller i høytrykks koker
  4. Ha i løken og fres i 6-8 minutter inntil løken er gjennomsiktig
  5. Ha i kjøttet og marinaden
  6. Tilsett laurbærbladene, kanelstangen og nellikene
  7. Dekk med kyllingkraft og la gryten koke på lav varme under lokk i 4-6 timer. Hvis du bruker høytrykks koker, så tar det ca. 45 minutter
  8. Når kjøttet er mørt og faller fra hverandre, ta dette ut av kjelen/gryta, fjern eventuelle bein og legg i en bolle. Hvis ønskelig kan du bruke et par gafler for å rive opp kjøttet
  9. Finhakk salatløken og legg i en bolle
  10. Varm opp tortilla og dypp denne på begge sider i kjelen/gryten 
  11. Legg tortillaen på en plate og legg på cheddar og et lag med kjøtt, litt finhakket salatløk og koriander på den ene halvdelen
  12. Brett over den andre og stek på den ene siden i en panne med non-stick belegg (husk å ikke bruke olje eller smør) inntil overflaten blir sprøstekt
  13. Snu deretter tortillaen og gjenta stekeprosessen
  14. Server tortillaen med en limebåt og litt salatløk på toppen. Server gjerne med en klatt med Rørosrømme og guacamole til. Du kan også fylle en liten bolle med sausen som du setter frem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *