Chicken Tikka (India)

Før jeg flyttet nordover og fortsatt arbeidet på Fornebu, fikk jeg tips om at en kollega hadde en kone som reiste rundt og holdt Indisk matkurs. Det ble til at min seksjon, i stedet for å gå ut på restaurant og innta en bedre middag, meldte oss på matkurs med Niru Kumra. Vi hadde en uforglemmelig aften og lærte om mange spennende kryddere og smaker. Etter kurset gikk jeg til anskaffelse av boken "Indisk mat på norske fat" og har hatt stor glede av denne ved mange anledninger. 

Oppskriftene krever at du har et godt sortiment med krydder. Selv om det kan være mye ukjent, så får du tak i det meste på asiatiske butikker. Her har du mange valgmuligheter når det gjelder tilbehør. Jeg har servert denne retten sammen med basmatiris, gramlinser, gulrotraita og mangochutney. Det er klart det tar litt tid å lage denne med tilbehøret jeg anbefaler, men det er absolutt verdt det. Mye av dette kan forberedes en god stund i forveien.

Hvis du ønsker å få mer kjennskap til hva Niru steller med i dag, gå inn på Masalamagic sin hjemmeside.

Referanse - "Indisk mat på norske fat" av Niro Kumra

Chicken Tikka

Ingredienser kyllingmarinade

  • 1 kg kyllingfilet
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 2 fedd hvitløk
  • 50 gram løk
  • 3 ss sitronsaft
  • 1 ts salt
  • 1 ts chilipulver (her kan du øke mengden hvis du ønsker det sterkere)
  • 1 ss tomatpure
  • 1/2 ts spisskummen (jeg foretrekker hele fremfor ferdig pulver)
  • 3/4 ts korianderfrø (anbefaler her også å satse på hele frø)
  • 3 ss olje eller smeltet smør

Ingredienser saus

  • 4 ss olje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/4 ts muskatblomme (Javitri)
  • 1/2 ts malt muskatnøtt
  • 150 gram tomater
  • 1/2 ts gurgemeie (Haldi)
  • 1 ss ingefær
  • 1 ss rømme
  • 1 dl kefir
  • 10 cashewnøtter (usaltet, gjerne røstet)
  • Salt og chilipulver etter smak
  • 1 ss finsnittet koriander
Forberedelse marinering

  1. Finn frem en stor bolle og en stekepanne
  2. Varm opp stekepannen (den skal være tørr) på middels varme og tilsett spisskummen og korianderfrø. Varm opp til krydderne avgir aroma (ryker litt)
  3. Rasp løk, ingefær og hvitløk (du kan eventuelt velge å finkutte hvitløken hvis du heller foretrekker det) og legg i bollen
  4. Mal opp spisskummen og korianderfrø i en morter og legg i bollen
  5. Tilsett sitronsaft, yoghurt, chilipulver, tomatpure og olje (smeltet smør) i bollen og rør godt
  6. Del opp kyllingen i serveringsstykker (ca 40-50 gram) og bland inn i marinaden
  7. Dekk til bollen med plast og sett i kjøleskap minst 4-5 timer eller helst natten over

Forberedelse saus

  1. Varm opp tørr stekepanne og tilsett spisskummen varm opp på middels varme til krydderet avgir aroma
  2. Mal opp spisskummen og muskatblomme (hvis du har kjøpt hele) i en morter og legg i en bolle (1)
  3. Rasp muskatnøtt (eller benytt ferdigmalt muskat) og legg i samme bolle
  4. Finn frem en ny bolle (2) og knus tomatene (eventuelt finhakk. Du kan eventuelt benytte finhakkede tomater på boks) og disse oppi bollen
  5. Finhakk hvitløken, rasp ingefær og tilsett bollen Ha i gurkemeie i samme bolle
  6. Mal cashewnøttene (hvis de ikke er røstet, så kan du først riste nøttene i en varm tørr stekepanne til de får litt brun farge) og legg i en bolle (3)

Tilberedning

  1. Sett ovnen på 225 grader (eller 200 grader varmluft)
  2. Legg de marinerte kyllingbitene på et stekebrett (gjerne med bakepapir i bånn). Hvis du ønsker det, så kan du varme opp en stekepanne med olje og brune kyllingstykkene først
  3. Stekes i 15-20 minutter (Ta ut stekebrettet når du har kommet halvveis og snu kyllingbitene)
  4. Varm oljen (4 ss) i en stekepanne og ha i malt spisskummen, muskatblomme og muskat (Forberedelser saus, F3). La krydderne surre i noen sekunder
  5. Tilsett tomater, ingefær og krydder (F5) og la sausen koke i 2-3 minutter før du tilsetter 1 ss rømme og 1 dl kefir
  6. Bland alt godt og tilsett de malte cashewnøttene (F6) og de stekte kyllingbitene (pass på at disse er ferdige før du kommer til dette steget). La kyllingen trekke i sausen i 5 minutter før servering
  7. Finhakk 1 ss koriander og dryss på retten rett før serveringen