Kyllingtacos med mørk saus (Tacos de mole negro)

Som nevnt i den fantastiske kokeboken "Tacos som i Mexico", så er dette nasjonalretten i Mexico i følge mange.

Den har svært mange ingredienser, men er verdt et forsøk. Den kan også serveres til ris, men her bruker vi tortillas.

Utfordringen her er chilien. Hvis du ikke har en butikk i nærheten som fører slike varer, så er nettet greit å ty til Amazon (England) og søke på aktuell chili. Det finnes også mange spennende pakker med forskjellige chilier.

Kilde: Malin Erikson - "Taco som i Mexico"

Tacokylling

Ingredienser

  • 3 ss maisolje
  • 2 chipotlechilier
  • 1 anchochili
  • 2 guajillochilier
  • 5 dl varm kyllingkraft (kan også benytte utblandet fond eller buljong)
  • 1 løk (gjerne salatløk)
  • 5 fedd hvitløk
  • 2 tomater
  • 6 svisker
  • 2 ss rosiner
  • 1 krm tørket merian
  • 2 krm tørket oregano
  • 2 krm tørket timian
  • 2 krm malt nellik
  • 10 mandler
  • 10 pekannøtter
  • 10 peanøtter (usaltede)
  • 2 ss gresskarfrø
  • 2 ss sesamfrø
  • 1 kg kyllingbrystfileter
  • 3 dl vann
  • 20 g mørk sjokolade (70% kakaoinnhold)
  • Salt
  • 2 ss sesamfrø
  • Lime (båter til servering)
Forberedelser (F)

  1. Gjør klar kyllingkraften og hold denne varm
  2. Stek chiliene i omlag 30 sekunder på hver side i noe av maisoljen. Pass på at de ikke blir brent
  3. Fjern stilkene og stilkefestene på chilien og legg i en bolle
  4. Hell over den varme kyllingkraften og la det hele stå i 30 minutter
  5. Hakk løk, hvitløk og tomater og legg i bolle sammen med svisker og rosiner
  6. Mal nelliken og legg i en bolle sammen med oregano, merian og timian
  7. Legg mandler, pekannøtter og peanøtter i en bolle
  8. Hakk sjokoladen og legg i en liten bolle
  9. Varm opp en stekepanne på middels varme og rist sesamfrøene. Spar disse til serveringen

Tilberedning

  1. Kjør kyllingkraften og chiliene (F4) til en glatt masse i en kjøkkenmaskin (la kjøkkenmaskinen stå med massen i)
  2. Stek løk, hvitløk, tomater, svisker og rosiner (F5) noen minuter i en del av maisoljen
  3. Rør inn krydderet (F6) og hell blandingen i kjøkkenmaskinen og kjør til alt får en glatt konsistens (la fortsatt massen være i kjøkkenmaskinen)
  4. Rist mandler og nøtter (F7) i en tørr stekepanne til de begynner å få farge og hell i kjøkkenmaskinen og kjør alt til en glatt konsistens
  5. Brun kyllingkjøttet i en støpejernsgryte (eller stor tykkbunnet kjele) på begge sider i resten av maisoljen
  6. Tilsett blandingen fra kjøkkenmaskinen pluss vannet (3 dl) og la det hele småkoke til kyllingkjøttet er mørt (tar ca 1,5 time)
  7. Hell av væsken og ta vare på denne
  8. Riv kyllingkjøttet i strimler ved hjelp av to gafler og hell vesken tilbake
  9. La retten koke uten lokk til det meste av væsken har kokt bort
  10. Tilsett sjokoladen (F8) og smak til med salt
  11. Server kyllingkjøttet sammen med varme hvetetortillas, syltet rødløk, grønn salsa verde, ristede sesamfrø og limebåter