Å lage egne maistortillas er litt mer utfordrende enn å lage de med hvete, men det er absolutt verdt et forsøk. Igjen må jeg påpeke at egenproduserte tortillas er mye bedre enn de du kjøper. Her er det viktig å anskaffe riktig mel. Du kan ikke kjøpe det som heter maismel i vanlige dagligvarebutikker, men eventuelt bestille eller stikke innom spesialbutikker. Jeg bruker å kjøpe Mara Harina eller Masceca maismel. Jeg har også gått til det skrittet å anskaffe tortillapresse, men det er fullt mulig å få til dette ved hjelp av andre hjelpemidler, som f.eks bunnen av stekepanner og kjeler.
Tortillapresse
Her er en oppskrift på ca 10-12 tortillaer (10 cm i diameter). Jeg bruker også å veie opp mengden og da synes jeg det er passe med ca. 22 gram pr tortilla for å få den til å passe i pressa. Om du bruker presse eller bunnen av en kjele, så må du legge på plastfilm både over og under tortillaen.
Det er ikke noe problem å fryse tortillabrødene. Skal de bli myke (ikke lage tostada), så kan du varme de opp i en mikrobølgeovn eller legge i aluminiumsfolie og varme de opp i stekeovnen.
Kilde: Malin Erikson - "Taco som i Mexico"
Ingredienser
4 dl maismel
3,5 dl kokende vann
Forberedelser (F)
Bland melet og vannet i en bolle (eller bruk en kjøkkenmaskin)
Arbeid ingrediensene sammen til en ganske fast og litt fuktig deig
Dekk deigen med plastfolie og la den hvile i minst 30 minutter
Tilberedning
Legg deigen på et lett melet bakebord og del den i jevnstore biter i den størrelsen du vil ha
Rund bitene til runde boller legg denne midt i tortillapressen (husk plastfilm). Alternativt legger du bollen på en plastfilm og legger over en annen plastfilm
Klem en etter en til flate tortillaer
Stek hver tortilla i en varm og tørr teflonpanne til de har fått litt fin farge på begge sider (pass på at du ikke steker for lenge, så de blir sprø). Hvis du har tenkt å lage tostada, så kan du steke de lengre
Legg stekte tortillas inn i et bakeklede eller i en tortillavarmer hvis du har det